ایستگاه تحقیقات شالیزار گلدشت
ایستگاه تحقیقات شالیزار گلدشت با 50 هکتار عرصه شالیزاری، در حد فاصل شهرستانهای بابل و آمل و با فاصله 15 کیلومتری از معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران، در مرکز حوزه تولید برنج و در دامنه کوههای البرز واقع شده است. این ایستگاه پیشتر بخشی از ایستگاه تحقیقات 395 هکتاری گاودشت، شامل 60 هکتار اراضی شالیزاری بوده که در سال 1394 50 هکتار از 60 هکتار اراضی شالیزاری از آن منفک و به موسسه برنج واگذار گردیده است.
فعالیتهای معاونت موسسه تحقیقات برنج در مزرعه گاودشت از سال زراعی 1385 آغاز گردید که در آن زمان، مزرعه تولید بذر برنج هیبرید برای رقم هیبرید دیلم، با مساعدت و همکاری مدیریت وقت ایستگاه احداث گردید. سایر همکاریهای انجام شده با ایستگاه در قالب برنامه منسجمی انجام نمیشد تا اینکه با مساعدت سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، در اواخر اسفند 1391 پنج هکتار از اراضی گاودشت در اختیار معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور قرار گرفت و در سال 1392 اجرای پروژههای پژوهشی، تولید بذور هستههای اولیه، مادری و گواهیشده در آن آغاز گردید. در این سال، تولید بذور مادری و گواهی شده در سطح 5/3 هکتار با استفاده از نشاکاری مکانیزه و اجرای آزمایشات سازگاری و مقدماتی لاینهای امیدبخش و سایر برنامههای پژوهشی در سطحی معادل 5/1 هکتار انجام شد.
در سال 1393، پنج هکتار دیگر در اختیار معاونت موسسه تحقیقات برنج قرار گرفت و 10 هکتار از اراضی گاودشت به کشت برنج اختصاص یافت. پس از مطالعه مزارع تحت اختیار، 7/0 هکتار از اراضی که طی سالهای پیش، بهدلیل نداشتن آب، زیر کشت هیچ محصولی نرفته بود، انتخاب گردید و به عنوان آزمونه (پایلوت) تولید برنج در شرایط ارگانیک درنظر گرفته شد و با مدیریت زراعی محققان بخش اصلاح و تهیه بذر، محصول برنج رقم هاشمی تولید و سلامت آن نیز توسط آزمایشگاه موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور مورد تایید قرار گرفت.
در همین سال و با توجه به نیاز بذری استان، برنامهریزی برای تولید بذور طبقه مادری ارقام پرمحصول انجام شد. مزرعه در طول فصل رشد تحت نظارت کارشناسان موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال قرار داشت و محصول برداشت شده نیز مورد تایید قرار گرفت. محصول تولید شده پس از بوجاری و کیسه گیری و نصب برچسب در اختیار پیمانکاران و کشاورزان تولید کننده بذور قرار گرفت. ضمنا با توجه به مشکلات موجود برای انتخاب پیمانکار برای تولید بذور گواهی شده، بخش اصلاح و تهیه بذر مستقیما اقدام به تولید بذر گواهی شده رقم خزر نمود. همچنین آزمایشات سازگاری و ناحیهای ژنوتیپ های مختلف برنج در مزرعه گاودشت اجرا گردید.
در شهریور ماه سال 1394، بر اساس رایزنی و استدلال موسسه برنج مبنی بر نیاز به مزرعه تولید بذر جهت تامین بذر گواهی شده مورد نیاز کشاورزان استان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با واگذاری 50 هکتار از 60 هکتار اراضی شالیزاری ایستگاه گاودشت به معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران موافقت نمود و بدین ترتیب سنگ بنای ایستگاه تحقیقات شالیزار گلدشت در این سال بنا نهاده شد.
با توجه به کمبود و عدم کفایت آب دو حلقه چاه موجود در ایستگاه مذکور، معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران اقدام به تجهیز دو حلقه چاه موجود، حفر دو حلقه چاه جدید و احداث آببندان ذخیره آب 5 هکتاری نمود. با این تمهیدات، زمینه تولید بذر ارقام محلی و پرمحصول در این ایستگاه فراهم گردید. علاوه بر تولید بذر، این ایستگاه اجرای برخی پروژههای تحقیقاتی را نیز برعهده دارد. همچنین، این ایستگاه محل برگزاری کلاسهای ترویجی و دهکده الگویی برنج است.