رقم شيرودي
جهت وصول به رقم با عملكرد كمي و كيفي بالا، دو رگ گيري لاين شماره5(خزر×ديلماني) در سال 1369 انجام و از آن سال به بعد، اداره نسل هاي در حال تفكيك به روش شجره أي بر مبناي ويژگي هاي مناسب بوته اي انتخاب و در سال 1375 تعداد 40 لاين خالص به عنوان F6 برداشت شده كه در سال 1376 در آزمايش مقدماتي عملكرد(Augmented ) قرار گرفت..
در سال 1380 اين رقم در طرح تحقيقي ترويجي در چهار نقطه استان با ارقام شاهد مورد مقايسه قرار گرفت كه بيشترين عملكرد را نسبت به ارقام شاهد داشته است. ضمناً ارزيابي هاي لازم در طول اجراي آزمايشات مختلف نسبت به بيماري بلاست، شيت بلايت، وكرم ساقه خوار و همچنين ارزيابي كيفيت پخت انجام گرديد كه لاين شماره 5 با دارا بودن عملكرد حدود 8 تن در هكتار و كيفيت مطلوب پخت و مقاوم به آفات و بيماريهاي مهم و داراي عملكرد بيشتر از رقم هاي رايج منطقه به عنوان لاين برتر انتخاب و با نام پیشنهادی شیرودی به كشاورزان معرفي گرديد.
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
طول خوشه
|
27
|
سانتیمتر
|
2
|
تعداد دانه پر
|
127
|
عدد
|
3
|
تعداد دانه خالی
|
6
|
عدد
|
4
|
وزن هزاردانه
|
26
|
گرم
|
5
|
ارتفاع بوته
|
106
|
سانتیمتر
|
6
|
تعداد پنجه در بوته (زمان رسیدن)
|
19
|
عدد
|
7
|
درصد تبدیل
|
67
|
|
8
|
عطر و طعم
|
|
خوب
|
9
|
درجه حرارت ژلاتيني شدن (GT)
|
5
|
|
10
|
غلظت ژل (GC)
|
99
|
|
11
|
میزان آمیلوز (AC )
|
23
|
|
12
|
کود اوره در هکتار
|
250
|
کیلو گرم
|
13
|
کود سوپرفسفات تریپل در هکتار
|
100
|
کیلو گرم
|
14
|
کود پتاس در هکتار
|
200
|
کیلو گرم
|
15
|
فاصله مناسب کاشت
|
12×30
|
سانتی متر
|
16
|
تعداد بوته در مترمربع
|
32
|
عدد
|
17
|
ريزش دانه
|
|
ندارد
|
18
|
مقاومت به بیماری بلاست
|
|
مقاوم
|
19
|
حساسیت به کرم ساقه خوار
|
|
نسبتاً مقاوم
|
20
|
طول دوره رشد
|
104
|
روز
|
21
|
عملكرد
|
6084
|
|
رقم تابش
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
طول دوره رشد از بذرپاشي تا برداشت
|
120
|
روز
|
2
|
ارتفاع بوته
|
46/114
|
|
3
|
فاصله مناسب كاشت
|
25×25
|
|
4
|
تعداد پنجه در بوته (زمان رسيدن)
|
6/16
|
|
5
|
وضعيت خروج خوشه از غلاف
|
|
خروج كامل
|
6
|
رنگ شلتوك
|
|
زرد
|
7
|
وضعيت ريشك
|
|
ندارد
|
8
|
طول خوشه
|
72/26
|
|
9
|
وضعيت دانه در خوشه
|
|
متراكم
|
10
|
ريزش دانه
|
|
ندارد
|
11
|
وزن هزار دانه
|
14/28
|
|
12
|
تعداد دانه بارور در خوشه
|
03/146
|
|
13
|
تعداد بوته در متر مربع
|
16
|
|
14
|
تعداد دانه پوك در خوشه
|
41/15
|
|
15
|
عملكرد شلتوك در هكتار
|
25/4149
|
|
16
|
طول دانه شلتوك
|
60/90
|
|
17
|
طول دانه برنج سفيد
|
04/9
|
|
18
|
عرض دانه برنج سفيد
|
13/2
|
|
19
|
درصد تبديل
|
15/68
|
|
20
|
درصد دانه سالم
|
47/49
|
|
21
|
درصد خرده برنج
|
68/18
|
|
22
|
درجه حرارت ژلاتيني شدن
|
66/6
|
|
23
|
غلظت ژل
|
61
|
|
24
|
درصد آميلوز
|
84/22
|
|
25
|
عطر و طعم
|
|
دارد
|
26
|
حساسيت به بيماري بلاست
|
|
متحمل
|
|
|
|
|
ویژگی رق رقم شفق
ويژگي هاي مورفولوژي
ردیف
|
خصوصیات مرفولوژیکی
|
1
|
طول دوره رشد از كاشت تا برداشت
|
130
|
روز
|
2
|
ارتفاع بوته(سانتيمتر)
|
7/109
|
روز
|
3
|
طول دوره خزانه
|
40
|
روز
|
4
|
طول دوره مرحله رويشي تا حداكثر پنجه زني
|
30
|
روز
|
5
|
طول دوره شروع زايشي تا گلدهي
|
30
|
روز
|
6
|
طول دوره گلدهي تا رسيدگي
|
|
|
7
|
تعداد پنجه در هر كپه
|
27/17
|
|
8
|
رنگ شلتوك
|
|
زرد روشن
|
9
|
وضعيت ريشك
|
|
كمي دارد
|
10
|
طول خوشه
|
28
|
سانتيمتر
|
11
|
وضعيت دانه در خوشه
|
|
متوسط
|
12
|
ريزش دانه
|
|
ندارد
|
13
|
خروج خوشه از غلاف
|
|
كامل
|
|
|
|
|
م رقم پویا
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
طول دوره رشد از بذرپاشي تا برداشت
|
130
|
روز
|
2
|
ارتفاع بوته
|
140
|
140
|
3
|
فاصله مناسب كاشت
|
25×25
|
|
4
|
تعداد پنجه در بوته (زمان رسيدن)
|
7/14
|
|
5
|
وضعيت خروج خوشه از غلاف
|
|
خروج كامل
|
6
|
رنگ شلتوك
|
|
زرد
|
7
|
وضعيت ريشك
|
|
دارد
|
8
|
طول خوشه
|
97/26
|
|
9
|
وضعيت دانه در خوشه
|
|
متراكم
|
10
|
ريزش دانه
|
|
ندارد
|
11
|
وزن هزار دانه
|
72/27
|
|
12
|
تعداد دانه بارور در خوشه
|
10/165
|
|
13
|
تعداد بوته در متر مربع
|
16
|
|
14
|
تعداد دانه پوك در خوشه
|
5/20
|
|
15
|
عملكرد شلتوك در هكتار
|
44/5060
|
|
16
|
طول دانه شلتوك
|
40/10
|
|
17
|
طول دانه برنج سفيد
|
68/9
|
|
18
|
عرض دانه برنج سفيد
|
15/2
|
|
19
|
درصد تبديل
|
88/68
|
|
20
|
درصد دانه سالم
|
6/43
|
|
21
|
درصد خرده برنج
|
28/25
|
|
22
|
درجه حرارت ژلاتيني شدن
|
17/6
|
|
23
|
غلظت ژل
|
34
|
|
24
|
درصد آميلوز
|
61/22
|
|
25
|
عطر و طعم
|
|
دارد
|
26
|
حساسيت به بيماري بلاست
|
|
متحمل
|
|
|
|
|
ساحل
در سال 1377 در قالب طرح تحقیقی- ترویجی و با همکاری کارشناسان ترویج سازمان و مدیریت های کشاورزی استان مازندران در مزارع برنجکاران کشت و ارزیابی شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که لاین مورد نظر برتری های قابل ملاحظه ای نسبت به ارقام شاهد هراز، خزر و نعمت داشته است این رقم با دارا بودن صفات مطلوب نظیر زودرسی، عملکرد و کیفیت مطلوب، ارتفاع کوتاه، مقاومت کامل به بیماری بلاست و مقاومت نسبی به سایر آفات و بیماری ها و با توجه به سازگاری وسیع این رقم در شالیزار های مازندران و سایر استان های برنج خیز کشور می توان گامی موثر ئ مفید در خودکفایی تولید برنج داشته باشد. این رقم از نظر کیفیت پخت و عطر و طعم مطلوب می باشد.
ویژگی های زراعی
1- طول دوره رشد از کاشت تا برداشت 125 روز
طول دوره خزانه 30 روز
طول دوره مرحله رویشی و پنجه زنی 35 روز
طول دوره شروع مرحله زایشی تاگلدهی 30 روز
طول دوره مرحله گلدهی تا رسیدگی 30 روز
2- راتفاع بوته 105سانتی متر
3- وضعیت خروج خوشه از غلاف کامل
4- رنگ شلتوک زرد روشن
5- وضعیت ریشک کمی ریشک دارد
6- ریزش دانه ندارد
ویژگی های کیفی
1- طول دانه شلتوک 81/9 میلی متر
2- طول دانه برنج سفید 37/7 میلی متر
3- طول دانه پس از پخت 08/10 میلی متر
4- عرض دانه برنج سفید 38/2 میلی متر
5- درصد تبدیل 2/69
6- درصد دانه سالم 82/51
7- درصد خرده برنج 37/17
8- وضعیت دانه از نظر گچی بودن حالت گچی ندارد
9- درجه حرارت ژلاتینی شدن (1) 5/6
10- غلظت ژل (2) 45 (متوسط)
11- درصد آمیلوز 2/23
1- بهترین مقدار 5-4 می باشد (رقم طارم)
2- بهترین حالت 100- 60 می باشد که هم گروه با رقم طارم است
3- بهترین حالت 25- 20 درصد است که هم گروه با رقم طارم می باشد
مقاومت به آفات و بیماری ها
1- کرم برگ خوار متحمل
2- کرم ساقه خوار متحمل
3- بیماری بلاست مقاوم
4- بیماری پوسیدگی توبه متحمل
5- بیماری شیت بلایت سوختگی غلاف نیمه حساس
عملکرد و اجزای وابسته به آن
1- مقدار شلتوک برنج 7-5/6 تن در هکتار
2- وزن هزار دانه 72/26 گرم
3- تعداد کل دانه در خوشه 5/116 عدد
4- تعداد دانه بارور در خوشه 4/103 عدد
5-تعداد دانه پوک در خوشه 13 عدد
6- تعداد پنجه در هر کپه 20 پنجه
7- تعداد کپه در هر متر مربع در کشت ماشینی 27 و در کشت دستی 16
4- متوسط چند سال و چندمین منطقه از استان مازندران می باشد اما در بعضی از مزارع تا 8 تن در هکتار نیز برداشت شده است.
رقم فجر
در سال 1377 در قالب طرح تحقیقی- ترویجی و با همکاری کارشناسان ترویج سازمان و مدیریت های کشاورزی استان مازندران در مزارع برنجکاران کشت و ارزیابی شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که لاین مورد نظر برتری های قابل ملاحظه ای نسبت به ارقام شاهد هراز، خزر و نعمت داشته است.
این رقم با دارا بودن صفات مطلوب نظیر زودرسی، عملکرد و کیفیت مطلوب، ارتفاع کوتاه، مقاومت کامل به بیماری بلاست و مقاومت نسبی به سایر آفات و بیماری ها و با توجه به سازگاری وسیع این رقم در شالیزار های مازندران و سایر استان های برنج خیز کشور می توان گامی موثر ئ مفید در خودکفایی تولید برنج داشته باشد. این رقم از نظر کیفیت پخت و عطر و طعم خیلی نزدیک به رقم بومی طارم می باشد.
ویژگی های زراعی
7- طول دوره رشد از کاشت تا برداشت 130 روز
طول دوره خزانه 30 روز
طول دوره مرحله رویشی و پنجه زنی 40 روز
طول دوره شروع مرحله زایشی تاگلدهی 30 روز
طول دوره مرحله گلدهی تا رسیدگی 30 روز
8- راتفاع بوته 7/7 سانتی متر
9- وضعیت خروج خوشه از غلاف کامل
10-رنگ شلتوک زرد روشن
11-وضعیت ریشک کمی ریشک دارد
12-ریزش دانه کم
ویژگی های کیفی
1- طول دانه شلتوک 32/10 میلی متر
2- طول دانه برنج سفید 02/8 میلی متر
3- طول دانه پس از پخت 28/10 میلی متر
4- عرض دانه برنج سفید 88/1 میلی متر
5- درصد تبدیل 66
6- درصد دانه سالم 08/43
7- درصد خرده برنج 9/22
8- وضعیت دانه از نظر گچی بودن حالت گچی ندارد
9- درجه حرارت ژلاتینی شدن (1) 6 10- غلظت ژل (2) 68 نرم
11- درصد آمیلوز 9/22
1- بهترین مقدار 5-4 می باشد (رقم طارم)
2- بهترین حالت 100- 60 می باشد که هم گروه با رقم طارم است
3- بهترین حالت 25- 20 درصد است که هم گروه با رقم طارم می باشد
مقاومت به آفات و بیماری ها
1- کرم برگ خوار متحمل
2- کرم ساقه خوار متحمل
3- بیماری بلاست مقاوم
4- بیماری پوسیدگی توبه متحمل
5- بیماری شیت بلایت سوختگی غلاف کمی حساس
عملکرد و اجزای وابسته به آن
1- مقدار شلتوک برنج 5/6-6 تن در هکتار (4)
2- وزن هزار دانه 2/23 گرم
3- تعداد کل دانه در خوشه 170 عدد
4- تعداد دانه بارور در خوشه 124 عدد
5-تعداد دانه پوک در خوشه 46 عدد
6- تعداد پنجه در هر کپه 17/8 پنجه
7- تعداد کپه در هر متر مربع 25 کپه
4- متوسط چند سال و چندمین منطقه از استان مازندران می باشد اما در بعضی از مزارع تا 8 تن در هکتار نیز برداشت شده است.
رقم کادوس
برای دستیابی به این لاین ها از رقم باسماتی که یکی از بهترین رقم های کیفی برنج در دنیا می باشد، به عنوان یکی از والدین تلاقی استفاده شده است. لاین 4 پس از انجام دورگ گیری و رسیدن به خلوص در موسسه تحقیقات بین المللی برنج تحت عنوان لاین کیفی در سال 1373 به ایران وارد شد. این لاین پس از ارزیابی و در آزمایش مشاهده ای 185 لاین کیفی و مقایسه با رقم شاهد خزر، مورد انتخاب واقع شدند و به همراه 21 لاین انتخابی دیگر در آزمایش مقایسه عملکرد با همدیگر و رقم های سپیدرود و بجار در سال 1374 مقایسه و مورد بررسی قرار گرفت..
خصوصیات زراعی و ظاهری
1- طول دوره رشد از كاشت تا برداشت 130روز
طول دوره خزانه 30 روز
طول دوره رويشي تا رسیدن 100 روز
2- ارتفاع بوته 6/114
3- ريزش دانه ندارد
خصوصیات کیفی
1- طول دانه شلتوك 2/10 سانتیمتر
2- طول دانه برنج سفید 82/7 سانتیمتر
3- درصد تبدیل 92/61
4- درصد دانه سالم 75/32
5- درصد خرده برنج 17/29
6- درصد آمیلوز 13/23
7- عطر و طعم متوسط
خصوصیات مربوط به مقاومت آفات و بیماریها
1- کرم سبز خوار متحمل
2- کرم ساقه خوار متحمل
3- بیماری بلاست مقاوم
4- بیماری پوسیدگی متحمل
5- بیماری شیت بلایت کمی حساس
خصوصیات مربوط به عملکرد اجزای وابسته به آن
1- مقدار شلتوک برنج 7000-6500 کیلوگرم در هکتار
2- وزن هزار دانه 37/26 گرم
3- تعداد دانه در خوشه 91 عدد
4- تعداد دانه پوک در خوشه 20 عدد
5- تعداد پنجه در هر کپه 8/15 پنجه
رقم ندا
1- نام و تاریخ رقم معرفی شده:
ندا – سال 1376
2- منبع رقم و دلایل توجیهی انتخاب نوع منبع
حاصل تلاقی بین سه رقم سنگ طارم،حسن سرایی و آمل3- سنگ طارم بخاطر بالا بودن کیفیت . آمل3 بخاطر مقاومت به بیماری بلاست ، پاکوتاهی و بالا بودن عملکرد
3- نقاط ضعف ارقام قدیمی به تفکیک هر رقم
ارقام سنگ طارم و حسن سرایی دارای عملکرد پایین ،حساس به ورس و رقم آمل سه دیررس و از کیفیت پایین برخوردار بوده است.
4- نقاط قوت رقم جدید
عملکرد بالا – کیفیت نسبتا مطلوب – مقاوم به ورس
5- نتایج آزمایشهای بررسی مقاومت رقم جدید به عوامل زنده بیماریزا
مقاوم به بلاست – مقاوم نسبی به شیت بلایت
6- نتایج آزمایشهای بررسی مقاومت رقم جدید به آفات
نسبت به کرم ساقه خوار و کرم سبز برگخوار – مقاوم نسبی داراست
7- نتایج آزمایشهای بررسی مقاومت رقم جدید به انواع تنش های غیر زنده
از نظر مقاومت به تنش های غیر زنده ، آزمایشات خاصی صورت نگرفته است.
8- نتایج آزمایشهای بهزراعی بر روی رقم جدید
تاریخ نشاکاری – اواسط اردیبهشت – تراکم بوته 20×20 سانتیمتر – نیاز کودی فسفر آمونیم 100 الی 150 و اوره 250 کیلوگرم در هکتار
9- نتایج آزمایشهای تجزیه کیفی بر روی رقم جدید.
آمیلوز26 درصد – غلظت ژل67 – درجه حرارت ژلاتینه شدن 5
10 – نتایج آزمایشهای یکنواخت سراسری
در آزمایش سازگاری جواب مناسبی داده است.
11- نتایج مرکب و تجزیه پایداری
نتایج خوبی در سراسر استان داده است.
12-مقدار بذر مادری تولید شده از زمان معرفی رقم تاکنون (سالیانه)
سالیانه مقدار 2 تن تحویل شرکت بذری شده است.
13-سطح زیر کشت این رقم در مقایسه با ارقام قدیمی از سال معرفی تاکنون(سالیانه)
در سال 1378 حدود 30 % سطح زیر کشت متعلق به این رقم بوده است(در استان مازندران)
14- دلایل حذف ارقام معرفی شده
رقم فوق سطح زیر کشت قابل توجه را به خود اختصاص داده ولی در حال حاضر بعلت دیررس،حساسیت نسبی به بیماری شیت بلایت و کیفیت متوسط و همچنین عدم بازار مطمئن رو به کاهش می باشد.
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
|
1
|
درصد پوسته
|
2/15
|
|
2
|
درصد سبوس
|
2/12
|
|
3
|
طولدانه قبل از پخت
|
56/6
|
|
4
|
عرضدانه قبل از پخت
|
59/10
|
|
5
|
طول دانه بعد از پخت
|
52/10
|
|
6
|
نسبت طويل شدن
|
61/1
|
|
7
|
درجه حرارت ژلاتيني شدن (GT)
|
5-6
|
|
8
|
غلظت ژل (GC)
|
47-67
|
|
9
|
درصد آميلوز (AC)
|
2/26
|
|
10
|
درصد تبديل
|
68
|
|
11
|
كرم برگ خوار
|
|
مقاوم نسبی
|
12
|
كرم ساقه خوار
|
|
مقاوم نسبی
|
رقم نعمت
یکی از ارقام اصلاح پرمحصول می باشد که از سال 1364 تلاقی آن بین آمل 3 و سنگ طارم در ایستگاه تحقیقات برنج آمل انجام پذیرفت که پس از طی آزمایشات متعددی در سال 72 به پایان رسید و در سال 1374 بعنوان رقم نعمت نامگذاری و معرفی گردید که سطح زیر کشت گسترده ای در منطقه بخود اختصاص داده است که مشخصات مرفولوژیکی بشرح زیر:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
متوسط تعداد پنجه موقع رسیدن
|
19
|
عدد
|
2
|
وضعیت بوته
|
|
نسبتاً متراکم
|
3
|
متوسط ارتفاع بوته
|
100
|
سانتی متر
|
4
|
تعداد برگ روی یک ساقه
|
5/5
|
عدد
|
5
|
وضعیت برگ پرچم
|
45
|
درجه
|
6
|
متوسط طول برگ پنجه اصلی
|
5/50
|
سانتیمتر
|
7
|
متوسط عرض برگ پنجه اصلی
|
10
|
میلی متر
|
8
|
متوسط طول خوشه
|
25
|
سانتی متر
|
9
|
متوسط ظهور خوشه
|
50
|
روز بعد از نشاکاری
|
10
|
فرم دانه
|
|
بلند (دراز)
|
11
|
ریشک
|
|
ندارد
|
12
|
کودپذیری
|
|
خوب
|
13
|
متوسط وزن هزار دانه
|
06/30
|
|
14
|
ریزش دانه
|
|
اصلاً ریزش ندارد
|
15
|
وضعیت به ورس
|
|
ورس ندارد
|
16
|
طول دوره رویش از خیاندن بذر تا برداشت محصول
|
140
|
روز
|
17
|
متوسط طول شلتوک
|
99/9
|
میلی متر
|
18
|
متوسط عرض شلتوک
|
98/1
|
میلی متر
|
19
|
متوسط طول برنج
|
15/8
|
میلی متر
|
20
|
متوسط عرض برنج
|
78/1
|
|
21
|
متوسط عملکرد در هکتار
|
7426
|
کیلو
|
22
|
متحمل به آفات و بیماریها
|
|
|
23
|
درصد آمیلوز
|
4/26
|
|
24
|
غلظت ژل
|
|
متوسط
|
25
|
درجه حرارت ژلاتینه شدن
|
|
پایین
|
26
|
طول دانه قبل از پخت
|
36/7
|
|
27
|
طول عرض دانه
|
88/1
|
|
28
|
نسبت طول به عرض
|
91/2
|
|
29
|
طول دانه بعد از پخت
|
16/11
|
|
|
|
|
|
رقم اوندا
1- نام و تاریخ رقم معرفی شده:
اوندا – 1373
2- منبع رقم و دلایل توجیهی انتخاب نوع منبع
ارسالی از ایتالیا بعنوان زقم مقاوم به سرما
3- نقاط ضعف ارقام قدیمی به تفکیک هر رقم :
عملکرد پایین- خساس به ورس – حساس به بیماریها
4- نقاط قوت رقم جدید
مقاوم به سرما – ارتفاع کوتاه – مقاوم به ورس می باشد.
5- نتایج آزمایشهای بررسی مقاومت رقم جدید به عوامل زنده بیماریزا
نسبت به بیماری بلاست و شیت بلایت مقاومت نسبی دارد.
6- نتایج آزمایشهای بررسی مقاوم رقم جدید به آفات
نسبت به کرم ساقه خوار و کرم سبزبرگخوار مقاومت نسبی دارد.
7- نتایج آزمایشهای بررسی مقاومت رقم جدید به انواع تنش های غیر زنده
نسبت به سرما مقاومت خوبی دارد.
8- نتایج آزمایشهای بهزراعی برروی رقم جدید
از نظر زراعی فاصله کاشت 20×20سانتیمتر
کود اوره 200 کیلوگرم – سوپر فسفات آمونیوم 100 کیلوگرم در هکتار – سولوفات پتاس 100 – 50 کیلوگرم در هکتار
9- نتایج آزمایشهای تجزیه کیفی بر روی رقم جدید
از نظر کیفی درصد قابل قبولی می باشد.
آمیلوز18 - 16 درصد و چسبندگی زیاد می باشد.
10 – نتایج آزمایشهای یکنواخت سراسری
در کلیه مناطق خصوصا در مناطق سردسیر سازگاری خوبی داشته است.
11- نتایج مرکب و تجزیه پایداری
در کلیه مناطق سردسیر استان پایداری خوبی نشان داده است.
12-مقدار بذر مادری تولید شده از زمان معرفی رقم تاکنون (سالیانه)
سالیانه حدود 400 کیلو بذر مادری تحویل شرکت بذر می شود.
13-سطح زیر کشت این رقم در مقایسه با ارقام قدیمی از سال معرفی تاکنون(سالیانه)
در مناطق سردسیر استان مازندران بیش از 70% سطح زیر کشت را به خود اختصاص می دهد.
14- دلایل حذف ارقام معرفی شده
این رقم در حال حاضر در اکثر مناطق سردسیر استان مازندران کشت می شود و بعنئان کشت دوم برنج نیز قابل استفاده می باشد.
رقم هراز
رقمی است که در آمل انجام گرفته حاصل ترکیب بین دمسیاه و IR498- IR8 می باشد. دارای عملکرد بالا می باشد و مشخصات مرفولوژیکی بشرح زیر است:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
تعداد پنجه
|
16
|
|
2
|
نوع خوشه
|
|
متراکم
|
3
|
ارتفاع بوته
|
117
|
سانتیمتر
|
4
|
زاویه برگ پرچم
|
|
|
5
|
طول خوشه
|
26
|
سانتیمتر
|
6
|
شکل
|
|
قلمی
|
7
|
وضعيت ریشک
|
10%
|
|
8
|
درصد دانه سالم
|
|
|
9
|
طول دوره رسیدن (از بذرپاشی تا رسیدن)
|
130
|
|
10
|
عملکرد
|
6795
|
کیلوگرم در هکتار
|
11
|
آميلوز
|
8/28
|
|
12
|
علظت ژل
|
36
|
|
13
|
درجه حرارت ژلاتينه شدن
|
7
|
|
14
|
پروتئین
|
74/7
|
|
15
|
قابلیت خرمنکوبی خوشه
|
|
متوسط
|
16
|
طول دانه قبل از پخت
|
61/6
|
میلی متر
|
17
|
عرض دانه قبل از پخت
|
8/1
|
|
18
|
نسبت طویل شدن
|
16/1
|
|
19
|
طول دانه پس از پخت
|
57/10
|
|
|
|
|
|
رقم دشت
رقمی است بین آمل یک و IR29 که این ترکیب بنام 6928 در معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در آمل انجام گرفته و در سال 72 بنام رقم دشت معرفی گردیده است که مشخصات مرفولوژیکی بشرح زیر می باشد:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
تعداد پنجه
|
18
|
|
2
|
نوع خوشه
|
|
متراکم
|
3
|
ارتفاع بوته
|
125
|
|
4
|
زاویه برگ پرچم
|
|
|
5
|
طول خوشه
|
26
|
|
6
|
شکل
|
|
قلمی
|
7
|
وضعيت ریشک
|
|
|
8
|
درصد دانه سالم
|
|
|
9
|
خروج خوشه
|
|
کامل
|
10
|
طول دوره رسیدن (از بذرپاشی تا رسیدن)
|
130
|
|
11
|
عملکرد
|
7614
|
کیلو گرم در هکتار
|
12
|
آميلوز
|
4/23
|
|
13
|
علظت ژل
|
60
|
|
14
|
درجه حرارت ژلاتينه شدن
|
7
|
|
15
|
پروتئین
|
92/8
|
|
16
|
قابلیت خرمنکوبی خوشه
|
|
خوب
|
17
|
طول دانه قبل از پخت
|
75/6
|
|
18
|
عرض دانه قبل از پخت
|
94/1
|
|
19
|
نسبت طویل شدن
|
49/1
|
|
20
|
طول دانه پس از پخت
|
02/10
|
|
|
|
|
|
رقم مهر
سلکسیون شده از توده محلی در بعضی از منطقه مازندران کشت می شود و دارای کیفیت و طعم خوب و مشخصات مرفولوژیکی بشرح زیر:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
تعداد پنجه
|
23
|
عدد
|
2
|
وضعیت بوته
|
|
باز
|
3
|
متوسط ارتفاع بوته
|
135
|
سانتی متر
|
4
|
رنگ ساقه
|
|
سبز تیره
|
5
|
تعداد برگ
|
6
|
عدد
|
6
|
متوسط طول برگ پنجه اصلی
|
5/54
|
سانتی متر
|
7
|
متوسط عرض برگ پنجه اصلی
|
5/14
|
میلی متر
|
8
|
وضعیت برگ پرچم
|
|
عمود
|
9
|
متوسط طول خوشه
|
36
|
سانتی متر
|
10
|
فرم دانه
|
|
بلند
|
11
|
وجود ریشک
|
|
ندارد
|
12
|
متوسط تعداد دانه سالم در خوشه
|
3/89
|
عدد
|
13
|
متوسط تعداد دانه پوک در خوشه
|
10
|
عدد
|
14
|
متوسط وزن هزار دانه
|
96/24
|
گرم
|
15
|
ریزش دانه
|
|
ندارد
|
16
|
وضعیت به ورس
|
|
ورس ندارد
|
17
|
طول دوره رویش از خیساندن بذر تا برداشت محصول
|
145
|
روز
|
18
|
متوسط طول شلتوک
|
2/10
|
میلی متر
|
19
|
متوسط عرض شلتوک
|
14/2
|
میلی متر
|
20
|
متوسط طول برنج
|
70/7
|
میلی متر
|
21
|
متوسط عرض برنج
|
96/1
|
میلی متر
|
22
|
عملکرد در هکتار
|
4000
|
کیلوگرم شلتوک
|
|
|
|
|
رقم آمل سه
آمل سه یکی از پرمحصول ترین ارقام برنج معرفی شده در ایران می باشد که به روش انتخاب انفرادی از توده رقم sona که از منابع بذور دریافتی از فیلیپین بوده بدست آمد مبدا اصلی رقم سونا، هندوستان می باشد. بالا بودن عملکرد رقم مذکور در آزمایشات موجب معرفی آن در سال 1359 بنام آمل سه گردید و در حال حاضر نیز علاوه بر مازندران در سایر مناطق مانند کهکلویه و بویراحمد، بلوچستان و به خصوص در استان خوزستان در سطوح بسیار زیاد کشت می گردد. کیفیت متوسط این رقم از نظر پخت و عدم استقبال بازار خرید در سالهای اخیر موجب کاهش سطح زیرکشت آن در مازندران گردیده است. ویژگی های عمده این رقم عملکرد بالا و مقاوم به بیماری بلاست و خوابیدگی است. سایر مشخصات رقم مذکور عبارتند از:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
متوسط تعداد پنجه
|
22
|
عدد
|
2
|
وضعیت بوته
|
|
زاویه دار
|
3
|
متوسط ارتفاع بوته
|
108
|
سانتی متر
|
4
|
رنگ ساقه
|
|
سبز روشن
|
5
|
تعداد برگ
|
5/5
|
عدد
|
6
|
وضعیت برگ
|
|
نسبتا باز برنگه سبز تیره
|
7
|
متوسط طول برگ پنجه اصلی
|
5/50
|
سانتی متر
|
8
|
متوسط عرض برگ پنجه اصلی
|
10
|
میلی متر
|
9
|
متوسط طول برگ پرچم
|
30
|
سانتی متر
|
10
|
متوسط عرض برگ پرچم
|
16
|
میلی متر
|
11
|
وضعیت برگ پرچم
|
|
نسبتا عمود
|
12
|
متوسط طول خوشه
|
27
|
سانتی متر
|
13
|
متوسط ظهور خوشه
|
50
|
روز بعد از نشاکاری
|
14
|
فرم دانه
|
|
بلند
|
15
|
وجود ریشک
|
|
ندارد
|
16
|
متوسط تعداد دانه سالم در خوشه
|
160
|
عدد
|
17
|
متوسط تعداد دانه پوک در خوشه
|
15
|
عدد
|
18
|
متوسط وزن هزار دانه
|
92/23
|
گرم
|
19
|
ریزش دانه
|
|
|
20
|
وضعیت به ورس (خوابیدگی)
|
|
|
21
|
طول دوره رویش از خیاندن بذر تا برداشت محصول
|
155
|
روز
|
22
|
متوسط طول شلتوک
|
87/9
|
میلی متر
|
23
|
متوسط عرض شلتوک
|
96/1
|
میلی متر
|
24
|
متوسط طول برنج سفید
|
03/7
|
میلی متر
|
25
|
متوسط عرض برنج سفید
|
74/1
|
میلی متر
|
26
|
عملکرد در هکتار
|
7500
|
کیلوگرم
|
رقم آمل دو
این رقم بروش انتخاب انفرادی از توده 28 IR ارسالی از انیستیتوبینالمللی برنج فیلیپین بدست آمد. در سال 1355 در آزمایشات مقایسه عملکرد در ایستگاه تحقیقات برنج آمل با سایر ارقام مورد استفاده قرار گرفت. و در سال 1359 با نام آمل دو بزارعین معرفی گردید. در سالهای اولیه در مازندران سطح قابل قبولی به کشت این رقم اختصاص یافت. ولی در حال حاضر از سطح زیر کشت آن بشدت کاسته شده است ولی در سایر استانها بخصوص استان کهکلویه و بویراحمد با راندمان بسیار خوب در سطح مناسبی کشت می شود. از ویژگی های این رقم راندمان بالا عملکرد کوتاهی قد و مقاومت به سلامت می باشد. سایر مشخصات رقم مذکور عبارتند از:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
متوسط تعداد پنجه
|
25
|
عدد
|
2
|
وضعیت بوته
|
|
نسبتاً باز
|
3
|
متوسط ارتفاع بوته
|
5/110
|
سانتی متر
|
4
|
تعداد برگ روی یک ساقه
|
5
|
عدد
|
5
|
وضعیت برگ
|
|
متراکم و عمود برنگ سبز تیره
|
6
|
متوسط طول برگ پنجه اصلی
|
5/45-32
|
سانتی متر
|
7
|
متوسط طول برگ پنجه اصلی
|
15-11
|
میلی متر
|
8
|
وضعیت برگ پرجم
|
|
نسبتاً عمود
|
9
|
متوسط طول خوشه
|
5/24
|
سانتی متر
|
10
|
فرم دانه
|
|
بلند
|
11
|
وجود ریشک
|
|
ندارد
|
12
|
متوسط تعداد دانه سالم در خوشه
|
150
|
عدد
|
13
|
متوسط تعداد دانه پوک در خوشه
|
14
|
عدد
|
14
|
متوسط وزن هزار دانه
|
68/25
|
گرم
|
15
|
وضعیت به ورس
|
|
ورس دارد
|
16
|
طول دوره رویش از خیاندن بذر تا برداشت محصول
|
125
|
روز
|
17
|
ریزش دانه
|
|
دارد
|
18
|
متوسط طول شلتوک
|
59/9
|
میلی متر
|
19
|
متوسط عرض شلتوک
|
16/1
|
میلی متر
|
20
|
متوسط طول برنج
|
78/6
|
میلی متر
|
21
|
متوسط عرض برنج
|
69/1
|
میلی متر
|
22
|
عملکرد در هکتار
|
6500
|
کیلوگرم
|
|
|
|
|
رقم گرده
این رقم از توده محلی آمل می باشد و دارای مقاومت به سرما نیز هست و در منطقه امامزاده عبدالله کشت می شود و مشخصات رقم مذکور عبارتند از:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
متوسط تعداد پنجه
|
17
|
عدد
|
2
|
وضعیت بوته
|
|
باز
|
3
|
متوسط ارتفاع بوته
|
123
|
سانتی متر
|
4
|
رنگ ساقه
|
|
سبز روشن
|
5
|
وضعیت برگ
|
|
زاویه دار
|
6
|
متوسط طول برگ پنجه اصلی
|
56
|
سانتی متر
|
7
|
متوسط عرض برگ پنجه اصلی
|
14
|
میلی متر
|
8
|
متوسط طول برگ پرچم
|
41
|
سانتی متر
|
9
|
متوسط عرض برگ پرچم
|
15
|
میلی متر
|
10
|
وضعیت برگ پرچم
|
|
زاویه دار
|
11
|
متوسط طول خوشه
|
5/22
|
سانتی متر
|
12
|
فرم دانه
|
|
کوتاه
|
13
|
وجود ریشک
|
|
ندارد
|
14
|
متوسط تعداد دانه سالم در خوشه
|
6/103
|
عدد
|
15
|
متوسط تعداد دانه پوک در خوشه
|
6/5
|
عدد
|
16
|
متوسط وزن هزار دانه
|
26
|
گرم
|
17
|
ریزش دانه
|
|
ندارد
|
18
|
وضعیت به ورس
|
|
ورس دارد
|
19
|
طول دوره رویش از خیاندن بذر تا برداشت محصول
|
122
|
روز
|
20
|
متوسط طول شلتوک
|
50/7
|
میلی متر
|
21
|
متوسط عرض شلتوک
|
2
|
میلی متر
|
22
|
متوسط طول برنج
|
60/5
|
میلی متر
|
23
|
متوسط عرض برنج
|
50/1
|
میلی متر
|
24
|
عملکرد در هکتار
|
6500
|
کیلوگرم شلتوک
|
25
|
اندازه دانه
|
|
کوتاه
|
26
|
شکل دانه
|
|
نسبتاً متوسط
|
27
|
میزان گچی ب.دن(شکم سفیدی و مرکز سفیدی)
|
0 و 5
|
|
28
|
درجه ژلاتینه شدن (G.T)
|
58/2
|
(متوسط بالا)
|
29
|
طویل شدن دانه
|
21/1
|
|
30
|
غلظت ژل (G.C)
|
5/75
|
(نرم)
|
31
|
میزان پروتئین برنج سفید
|
8/7%
|
|
|
|
|
|
رقم فوجی مینوری
این رقم از ارقام معرفی شده توسط ایستگاه تحقیقات ژاپن است که با توجه به سازگاری آن به آب و هوای مازندران در آزمایشات مقایسه ارقام از بذور دریافتی از ژاپن انتخاب و به زارعین معرفی گردید. از ویژگی های این رقم مقاومت به ورس، مقاومت به سرما زودرس و مقاومت زیاد به ریزش دانه می باشد. زارعین مناطق مرتفع مازندران علاقمندان به کشت آن بوده، ودر حال حاضر نیز در سطح قابل قبولی در دامنه های کنار رودخانه کشت می شود و در سایر مشخصات رقم مذکور عبارتند از:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
متوسط تعداد پنجه
|
15
|
عدد
|
2
|
وضعیت بوته
|
|
باز
|
3
|
متوسط ارتفاع بوته
|
5/110
|
سانتی متر
|
4
|
رنگ ساقه
|
|
سبز تیره
|
5
|
تعداد برگ
|
5
|
عدد
|
6
|
وضعیت برگ
|
|
عمود
|
7
|
متوسط طول برگ پنجه اصلی
|
56
|
سانتی متر
|
8
|
متوسط عرض برگ پنجه اصلی
|
12
|
میلی متر
|
9
|
متوسط طول برگ پرچم
|
42
|
سانتی متر
|
10
|
متوسط عرض برگ پرچم
|
12
|
میلی متر
|
11
|
متوسط طول خوشه
|
5/24
|
سانتی متر
|
12
|
رنگ برگ
|
|
سبز تیره
|
13
|
فرم دانه
|
|
کوتاه
|
14
|
وجود ریشک
|
|
ندارد
|
15
|
متوسط تعداد دانه سالم در خوشه
|
106
|
عدد
|
16
|
متوسط تعداد دانه پوک در خوشه
|
5
|
عدد
|
17
|
متوسط وزن هزار دانه
|
28
|
گرم
|
18
|
ریزش دانه
|
|
ندارد
|
19
|
وضعیت به ورس
|
|
ورس ندارد
|
20
|
طول دوره رویش از خیاندن بذر تا برداشت محصول
|
122
|
روز
|
21
|
متوسط طول شلتوک
|
80/7
|
میلی متر
|
22
|
متوسط عرض شلتوک
|
30/2
|
میلی متر
|
23
|
متوسط طول برنج
|
80/5
|
میلی متر
|
24
|
متوسط عرض برنج
|
90/1
|
میلی متر
|
25
|
عملکرد در هکتار
|
7500
|
کیلوگرم
|
|
|
|
|
آمل یک
آمل یک دورگ بین واریته محلی ایران (طارم فیروزکنده ساری) با رقم ژاپنی به نام (تابچونگ نی تیوان) می باشد که در ایستگاه تحقیقات برنج آمل انجام شده است و در سال 1351 بعنوان رقم جدید معرفی گردید.
در سالهای اولیه معرفی رقم فوق مورد استقبال شدید زارعین قرار گرفت بطوریکه سطح زیر کشت بسیار زیادی را به خود اختصاص داده است. از ویژگی های عمده این رقم خاصیت پنجه زنی زیاد، مقاومت به خوابیدگی و بیماری بلاست را می توان نام برد.
سایر مشخصات رقم مذکور عبارتند از:
ردیف
|
خصوصیات رقم
|
1
|
متوسط تعداد پنجه
|
5/22
|
عدد
|
2
|
وضعیت بوته
|
|
متراکم
|
3
|
متوسط ارتفاع بوته
|
110
|
سانتی متر
|
4
|
تعداد برگ روی یک ساقه
|
5
|
عدد
|
5
|
وضعیت برگ
|
|
عمود برنگ سبز روشن
|
6
|
متوسط طول برگ پنجه اصلی
|
5/71
|
سانتی متر
|
7
|
متوسط عرض برگ پنجه اصلی
|
15
|
میلی متر
|
8
|
وضعیت برگ پرچم
|
|
عمود
|
9
|
متوسط طول خوشه
|
25
|
سانتی متر
|
10
|
متوسط ظهور خوشه
|
73
|
روز بعد از نشاءکاری
|
11
|
فرم دانه
|
|
بلند
|
12
|
وجود ریشک
|
|
ندارد
|
13
|
متوسط تعداد دانه سالم در خوشه
|
2/176
|
عدد
|
14
|
متوسط تعداد دانه پوک در خوشه
|
3/28
|
عدد
|
15
|
متوسط وزن هزار دانه
|
24
|
گرم
|
16
|
طول دوره رویش از خیاندن بذر تا برداشت محصول
|
174
|
روز
|
17
|
ریزش دانه
|
|
ندارد
|
18
|
عملکرد در هکتار
|
7000
|
کیلوگرم در شلتوک
|
19
|
متوسط طول شلتوک
|
28/10
|
میلی متر
|
20
|
متوسط عرض شلتوک
|
70/1
|
میلی متر
|
21
|
متوسط طول برنج
|
80/7
|
میلی متر
|
22
|
متوسط عرض برنج
|
20/1
|
میلی متر
|
|
|
|
|