رقم فجر

رقم فجر

در سال 1377 در قالب طرح تحقیقی- ترویجی و با همکاری کارشناسان ترویج سازمان و مدیریت های کشاورزی استان مازندران در مزارع برنجکاران کشت و ارزیابی شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که لاین مورد نظر برتری های قابل ملاحظه ای نسبت به ارقام شاهد هراز، خزر و نعمت داشته است.

این رقم با دارا بودن صفات مطلوب نظیر زودرسی، عملکرد و کیفیت مطلوب، ارتفاع کوتاه، مقاومت کامل به بیماری بلاست و مقاومت نسبی به سایر آفات و بیماری ها و با توجه به سازگاری وسیع این رقم در شالیزار های مازندران و سایر استان های برنج خیز کشور می توان گامی موثر ئ مفید در خودکفایی تولید برنج داشته باشد. این رقم از نظر کیفیت پخت و عطر و طعم خیلی نزدیک به رقم بومی طارم می باشد.

ویژگی های زراعی

1- طول دوره رشد از کاشت تا برداشت 130 روز

طول دوره خزانه 30 روز

طول دوره مرحله رویشی و پنجه زنی 40 روز

طول دوره شروع مرحله زایشی تاگلدهی 30 روز

طول دوره مرحله گلدهی تا رسیدگی 30 روز

2- راتفاع بوته 7/7 سانتی متر

3- وضعیت خروج خوشه از غلاف کامل

4- رنگ شلتوک زرد روشن

5- وضعیت ریشک کمی ریشک دارد

6- ریزش دانه کم

ویژگی های کیفی

1- طول دانه شلتوک 10/32 میلی متر

2- طول دانه برنج سفید 7/6 میلی متر

3- طول دانه پس از پخت 12/6 میلی متر

4- عرض دانه برنج سفید 1/8 میلی متر

5- درصد تبدیل 66

6- درصد دانه سالم 43/8

7- درصد خرده برنج 22/9

8- وضعیت دانه از نظر گچی بودن حالت گچی ندارد

9- درجه حرارت ژلاتینی شدن (1) 6 10- غلظت ژل (2) 68 نرم

11- درصد آمیلوز 23

12- عطر و طعم خوب

1- بهترین مقدار 5-4 می باشد (رقم طارم)

2- بهترین حالت 100- 60 می باشد که هم گروه با رقم طارم است

3- بهترین حالت 25- 20 درصد است که هم گروه با رقم طارم می باشد

مقاومت به آفات و بیماری ها

1- کرم برگ خوار متحمل

2- کرم ساقه خوار متحمل

3- بیماری بلاست مقاوم

4- بیماری پوسیدگی توبه متحمل

5- بیماری شیت بلایت سوختگی غلاف کمی حساس

عملکرد و اجزای وابسته به آن

1- مقدار شلتوک برنج 6/5-6 تن در هکتار (4)

2- وزن هزار دانه 23/2 گرم

3- تعداد کل دانه در خوشه 170 عدد

4- تعداد دانه بارور در خوشه 124 عدد

5-تعداد دانه پوک در خوشه 46 عدد

6- تعداد پنجه در هر کپه 8/1 پنجه

7- تعداد کپه در هر متر مربع 25 کپه

4- متوسط چند سال و چندمین منطقه از استان مازندران می باشد اما در بعضی از مزارع تا 8 تن در هکتار نیز برداشت شده است.

 

 


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0